Print this page

EFECTELE INSUFICIENȚEI DE SOMN ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI A GREUTĂȚII CORPORALE

EFECTELE INSUFICIENȚEI DE SOMN ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI A GREUTĂȚII CORPORALE

Așa cum ritmul vieții cotidiene este extrem de rapid, o mare parte din noi se poate bucura de somn din plin, adică de cele 8-9 ore ce sunt recomandate de medici. Insuficiența de somn este o problemă foarte des întîlnită în ziua de astăzi ce poate avea diverse efecte negative asupra sănătății noastre. Putem fi influiențați nu doar de diverse boli, cum ar fi bolile cardiovasculare dar și de modificarea și înrăutățirea funcțiilor creierului. O altă consecință a privării de somn este afectarea greutății corporale.

 Chiar dacă e greu de crezut există o relație strânsă între somn și greutate. Grelina (hormonul responsabil de senzația de foame) și leptina (hormonul responsabil de senzația de sațietate) sunt hormonii ce fac legătura între greutate și somn. Datorită unor studii s-a stabilit că persoanele ce au dormit 4-5 ore pe noapte au prezentat un nivel al grelinei de 3 ori mai mare și cel al leptinei cu o cincime mai mare decât al celor persoane ce au dormit suficient. Cu alte cuvinte, cei care suferă de insuficiență de somn resimt senzația de foame mai des și se satură mai greu.

Acest lucru presupune atît acumularea de grăsimi, cât și pierderea masei musculare. Din cauza privării de somn, crește secreția de cortizol (hormonal ce asigură supraviețuirea organismului la mediu și stres), iar organismul începe să “consume” din propriile depozite și din propria masă musculară. De aceea, indiferent de dietele ținute și minimum de calorii consumate, atunci când nu dormi suficient este nesemnificativă pierderea de grăsime, însă este inevitabil pierderea de mușchi.

În concluzie, putem spune că somnul și orele dormite reprezintă un factor extreme de important pentru sănătate și greutatea corporală a fiecărui din noi.

Last modified onMonday, 26 February 2018 19:00